varo писал(а):Не совсем понятно.. Вы матковод или пакетчик?? Если матки продаёте. матки реализуются ф1 при чём имеют спонтанные наборы ген как бакфаста, так и итальянки?? Так?
На Вашем хайке совсем нет желтезны? Это так нужно или просто не очень хорошо видно?
и еще вопрос. с вашего позволения. как зимует итальянка??
Пакети якщо і продаю то пізні після заселення нуклеусів (десь з 10 червня), по пошті не надсилаю. Матки ф1 це дочки від маток з відомим походженням як по материнській так і по батьківській лінії, для таких маток ведуться родоводи бджоломаток де можна прослідкувати комбінації спарювання. Ось приклад родоводів, правда ще не оновлений на поточний рік, але можна глянути минулі родоводи бджоломаток тут
https://www.paseka.in.ua/%D1%80%D0%BE%D ... %BE%D0%BA/ В свою чергу самі матки ф1 в паспорті матки мають лише дані які відомі по материнській лінії, а по батьківській нам не відомо з ким саме вони спарились, так як це матки вільного спарювання. Вони мають разів у 5 нижчу ціну від маток контрольованого спарювання. Їх купують саме для товарних сімей.
тобто слід додати що матка ф1 це найкраще що ви зможете купити за гроші в 200-350 грн.
здебільшого якщо не вказана генерація ( немає паспорта матки чи не вказана материнська лінія) , а просто матка, тоді за ті ж кошти можна отримати маток ф2, ф3, ф25... у яких буде ще більше спонтанних комбінацій...
Також слід додати що матка ф1 буде мати трутнів з генотипом бабусі, тобто генотипом матки контрольованого спарювання. так як трутень народжується з незаплідненого сперматозоїдами яйця, тобто без участі генів батьків які матка отримала при неконтрольованому спарюванні. Таким чином можна придбати з десяток маток ф1 і використати їх на пасіці як батьківські сім'ї...
що ви маєте на увазі стосовно Хайке, не видно жовтизни на матці чи на бджолах?
Італійка зимує в умовах Київщини добре. У мене вже третій сезон. Італійка з північної Італії зимує на вулиці в деревяних вуликах з невеликою сіткою в дні, цієї зими безоблітний період склав 5 місяців, всі добре перезимували. відход був лише у декількох відводках які зимували на 3-4 рамочках.
тобто відводок на 5 вулочок бджоли перезимовує на вулиці, знімав відео весною, має там бути.
Пару років назад мені потрапила матка італійки міннесота ф1з Америки на тестування, наростилась на 10 рамок на зиму і взимку почала вирощувати розплід - весною вийшла ослаблена і без корму на 5 рамках - я її одразу вибракував.
Італійки з півночі Італії зимують економно і добре.
Можу додати що весною у італійки і бакфаст немає раннього старту, що особливо важливо для пасічників які націлені саме на акацієвий мед... Карніка ж в свою чергу як гірська бджола звучна до холодів і швидше розвивається весною, на акації добре працює.
Додам що для стаціонарної пасіки, слабих взятків, півночі України італійка не дуже то й підходить, в таких умовах значно краще працює карніка.
Італійки хвалять на півдні, на довгих взятках з соняшника, на кочівлі до сильних медоносів..
Тут надходить нагадування на емаіл, що дуже зручно для спілкування, пишіть запитання, якщо зможу відповісти напишу